Help, Rear Wheel Problem!

by SammyG   April 19, 2013  

Rear wheel problem, my rear wheel is making a clicking sound when riding, it does not make the sound unless I am on the bike. The sound happens both freewheeling and when pedalling. I have tested the wheel on a friends bike and found the same problem.

Any solutions to this or will I need to get it professionally serviced?

Cheers!!

10 user comments

Oldest firstNewest firstBest rated

hmm, possibly the bearings? first thing i'd do would be strip down and regrease the hub, if the bearings are cartidge units then check them for play/roughness and replace them if they're broke

Dave Atkinson's picture

posted by Dave Atkinson [7252 posts]
19th April 2013 - 20:47

like this
Like (3)

Checked the hub, all is in perfect working order, I think the tension may be low on the spokes. I just hope the rim hasnt gone!

posted by SammyG [295 posts]
19th April 2013 - 21:03

like this
Like (3)

Valves rattling against the rim? I had that for AGES and thought I was going to have a catastrophic wheel failure at any corner!

posted by Jaltham [67 posts]
19th April 2013 - 21:06

like this
Like (1)

Loose, maybe even broken spoke?

TheHatter's picture

posted by TheHatter [810 posts]
19th April 2013 - 21:30

like this
Like (4)

valves not likely as this problem has just arisen, I am thinking some of the spokes feel slightly looser than the others.

posted by SammyG [295 posts]
19th April 2013 - 21:34

like this
Like (3)

Check there's nothing hiding inside the rim. I had a weird rattle from my back wheel about a month ago and it turned out to be road salt that had recrystallised inside the rim and was rolling about as the wheel went round, shook it out and the noise went away

posted by pirnie [183 posts]
19th April 2013 - 22:02

like this
Like (3)

I don't think so, I can't replicate the noise without sitting on the bike, weight has something to do with it.

posted by SammyG [295 posts]
19th April 2013 - 22:14

like this
Like (3)

Spokes moving against each other where they cross?

posted by The Rumpo Kid [590 posts]
20th April 2013 - 15:03

like this
Like (3)

Try oiling the spoke nipples, where they sit in the rims and where the spokes cross over.

posted by FMOAB [228 posts]
20th April 2013 - 21:38

like this
Like (3)

had a similar problem - turned out to be a lose spoke

posted by Adey [98 posts]
21st April 2013 - 17:46

like this
Like (3)