Freehub Not Ticking

by Sadly Biggins   November 2, 2011  

Hi all

I purchased a new Cube Agree GTC SL in August. The wheels are Fulcrum Racing 5s and the rear cassette is Shimano Ultegra 12-25. The bike is great but one thing I have noticed is that the freehub on the rear wheel only "ticks" very occasionally when I'm not pedalling. There are no other problems. Is this something I should be worried about?

I bought the bike online from a retailer miles away from where I live so it would be very difficult for me to take it back to them to check this out if it is a problem.

Any (constructive!) suggestions would be appreciated. Thanks a lot.

5 user comments

Oldest firstNewest firstBest rated

there's no problem with the actual engaging of the freehub though, when you pedal?

Dave Atkinson's picture

posted by Dave Atkinson [7504 posts]
2nd November 2011 - 11:38

2 Likes

Thanks Dave - no, everything else seems fine.

posted by Sadly Biggins [266 posts]
2nd November 2011 - 13:07

1 Like

in that case the pawls are working fine but something's silencing the click, for example excess grease in the system that's damping the sound of the pawls returning. unless you start getting engagement problems it's rarely an issue, i've got a shimano wheel that's been completely silent for as long as i can remember with no problems.

Dave Atkinson's picture

posted by Dave Atkinson [7504 posts]
2nd November 2011 - 14:04

1 Like

Thanks Dave - that's very helpful. I actually quite like it being quiet when freewheeling!

posted by Sadly Biggins [266 posts]
2nd November 2011 - 15:00

1 Like

Sadly Biggins wrote:
I actually quite like it being quiet when freewheeling!

Ha! You won't like this then: http://chrisking.com/ringtone

posted by nick_rearden [859 posts]
2nd November 2011 - 16:03

1 Like